

+44 (0) 1623 843517 www.medenschool.co.uk

@MedenSchool

office@medenschool.co.uk medenschool1

Head Teacher Jim Smith BSc (Hons), PGCE, MA, NPQH **Executive Head Teacher** Ryan Hawley BSc (Hons), QTS, NPQH









Dear Parents/Carers

As we once again reach the end of a busy academic year, I wanted to inform you of some return to school information in readiness for September.

Today was the last day of term for all students and as previously communicated, the school day for students, ended at 12:15pm. Arrangements were made in terms of the Number 9 bus and the Meden1 and Meden 2 services, to ensure the students using this service could get

Traditionally we operate a staggered return to school in September which will be as follows:

- Friday 2nd September Year 7 students only On arrival, students should line up in the main guad.
- Monday 5th September Year 7, Year 11, Year 13 students only. On arrival all students should go to their tutorial group room.
- Tuesday 6th September all students On arrival all students should go to their tutorial group room.

On each of the above days, the initial part of the day will be spent with tutors. Students will be issued with lanyards, timetables, and equipment etc prior to lessons starting later in the day.

Please see below an example of the structure of the school day and of the working week.

If your child uses the Meden 1 or Meden 2, bus you will shortly receive a link in order to register for your place on the bus. ALL students must apply again regardless of whether they used the service this year or not. Students using Other buses operated by the local authority should confirm any arrangements with them,

I will of course write to you again soon, for now, I trust you will all have a restful, enjoyable and much deserved summer break. Thank you for all of your support this year and we look forward to welcoming all students back in September.

Kind Regards,

Mr J Smith Head of School



Here is a reminder of the structure of the school week.

Year 7 (KS3)	Year 9 (KS3) & Year 10 (KS4)	
Monday 8:50am to 4pm Tuesday, Wednesday, Thursday 8:50am to 3:10pm Friday 8:50am to 2:20pm	Monday to Thursday 8:50am to 3:10pm Friday 8:50am to 2:20pm	
Year 8 (KS3)	Year11(KS4)	
Monday 8:50am to 3.10pm Tuesday 8:50am to 4pm Wednesday, Thursday 8:50am to 3:10pm Friday 8:50am to 2:20pm	Monday Tuesday Wednesday 8.50am to 4pm Thursday 8:50am to 3:10pm Friday 8:50am to 2:20pm	
Meden College Y12 & Year 13 (KS5)		
Monday 8:50am to 3.10pm Tuesday 8:50am to 4pm Wednesday, Thursday 8:50am to 3:10pm Friday 8:50am to 2:20pm		

Here is the school day

Event	Time	Duration
Staff Briefing Time	8.40am	10 minutes
START OF THE DAY: Tutor Time	8.50am	25 minutes
Period 1	9.15am	50 minutes
Period 2 / Break Break 1: K\$3 - 10.05am to 10.20am Break 2: K\$4/5 - 10.55am to 11.10am Please note that K\$5 Lunch on Fridays is Break 1	10.05am	1 hour 5 minutes 50 minutes lesson / 15 minutes break
Period 3	11.10am	50 minutes
Period 4 / Lunch Lunch 1: KS3 - 12.00pm to 12.40pm Lunch 2: KS4/5 - 12.50pm to 1.30pm Please note that KS5 Lunch on Fridays is Lunch 1	12.00pm	1 hour 30 minutes 50 minutes lesson / 40 minutes lunch
Period 5	1.30pm	50 minutes
Period 6	2.20pm	50 minutes
END OF THE DAY	3.10pm	-
Period 7 Year 11 - Monday, Tuesday, Wednesday Enrichment Year 8 - Tuesday Year 7 - Monday	3.10pm-4.00pm	50 minutes